Pápež: Taliansko potrebuje svedectvo kresťanov

21. Oktober 2006 in Slovensky


Vo štvrtok cestoval Pápež Benedikt XVI. do Verony, kde sa konal štvrtý talianský deň katolíkov, na ktorom mal dlhý prejav.


Verona (www.kath.net) Taliansko potrebuje svedectvo kresťanov, zdôrazňoval Pápež vo štvrtok predpoludním pri návšteve na štvrtom talianskom dni katolíkov vo Verone. Zhromaždenie, ktoré sa končí 20.októbra, stojí pod heslom „Svedkovia zmŕtvychvstania Ježiša, nádej sveta“.

Vo svojom dlhom prejave Pápež pripomenul, že aj taliansko je účastníkom onej západnej kultúry,“ktorá sa sama chce považovať za všeobecnú a sebestačnú a chce vytvoriť nový životný štýl“.

Krajinu zaplavuje nová vlna „agitácie a lajicizmu“ ktorá rozširuje teóriu, že dnes má jedine to hodnotu čo je vyskúšateľné a vyčísliteľné. Pritom zostáva Boh vylúčený z kultúrneho a verejného života a viera v neho bude ťažšia tiež preto, lebo žijeme v takom svete, ktorý sa predstavuje len ako naše dielo v ktorom, tak povedané, Boh už nemá miesto, zdá sa byť zbytočným a už aj cudzým.

Pápež zároveň konštatoval, že „rázné obmedzenie človeka, ktorý je považovaný za jednoduchý prírodný produkt, nie je ako taký skutočne slobodný“. Etika bude „medzi hranicami realizmu a utilitarizmu“ umiestnená „ vylúčením akýchkoľvek morálnych zásad, ktorá je platná a záväzná sama od seba“.

„Nie je ťažké poznať, že tento druh kultúry ja nielen radikálny s hlbokou trhlinou s kresťanstvom, ale aj všeobecne s náboženskými a morálnymi tradíciami ľudstva“, zdôraznil Pápež Benedikt XVI.. Takáto kultúra nie je schopná „viesť vecný dialóg s inými kultúrami“ a nemá žiadne odpovede na základné otázky týkajúce sa zmyslu a usporiadania nášho života. Preto je táto kultúra „poznačená hlbokou biedou“ ale aj veľkou túžbou po nádeji“.

Pápež vyzval talianskych katolíkov „pozitívne a s presvedčením odpovedať ľudom na ich očakávania a otázky“. Zväzok medzi vierou a každodenným životom nesmie byť nikdy prerušený, pripomínal Pápež. Ďalej vyzval katolíkov odporovať „vnútornej sekularizácii“, ktorá sa tiež aj cirkvi týka, a zasadiť sa tiež v politike za kresťanské hodnoty.

Ľudstvo bude rozštiepené kôli nerovnováhe vzniklej neuveriteľne rýchle rastúcou technikou a veľmi pomalým rastom „mravných hodnôt“. Každá výchova musí „vzbudiť odvahu ku konečným rozhodnutiam“, povedal Pápež.

„Tieto sú dnes videné ako spojenia, ktoré obmädzujú našu slobodu, ale v skutočnosti sú nevyhnutne potrebné pre rast a dosiahnutie niečoho veľkého v živote, predovšetkým vidieť dozrievať lásku v jej celej kráse“. Vlastne z tohoto hľadiska ľudskej osobnosti sú tie „Nie“ k „pomäteným formám lásky“ k porozumeniu. Po pravde povedané sú tieto „Nie“ viacmenej „Áno“ k pravej láske, ku skutočnosti človeka, ktorý je Bohom stvorený.


© 2006 www.kath.net