Nie chlieb "môj" ale chlieb "náš" káždodenný daj nám dnes

16. November 2006 in Slovensky


Pápež Benedikt XVI. v nedeľu meditoval pri Otče-Náš-Prosbe a poukázal na to, že človek sa má pred jedlom pomodliť a prekrižovať – vyžadoval obrat pri "Modele globálneho pokroku".


Vatikán (www.kath.net)
Pápež Benedikt XVI. v nedeľu pred Angelus-modlidbou vyzval všetkých katolíkov ďakovať za všetko Bohu. Doslovne povedal: „V našich kresťanských rodinách učia už tých najmenších sa pred jedlom vždy prekrižovať, krátko pomodliť a za všetko sa poďakovať. Musíme si na to zvyknúť, že za všetko treba ďakovať len nášmu Stvoriteľovi : za vzduch, za vodu a za všetky drahocenné elementy, ktoré sú základom nášho pozemského života“.

Pán Ježiš učil svojich apoštolov modliť sa k nebeskému otcovi nie za „môj“ ale za „nᚓ každodenný chlieb. Chcel tým upozorniť na zodpovednosť človeka voči svojim spolubratom, aby nikomu nechýbalo to najpotrebnejšie k normálnemu životu. Plody našej zeme sú božie dary „pre celú svetovú rodinu“.

Pápež Benedikt XVI. dôrazne vyzíval k obratu u „Modelu globálneho pokroku“. Ako jeden z dôvodov uviedol Pápež pred tisíckami ľudí pri Angelus-modlidbe na námestí svätého Petra „Hladový škandál, tiež naše životné prostredie a energetický núdzový stav“. Pápež poukazoval na „Dramatický hlad“ v chudobných krajinách a vyzval odstrániť „ich všetky štruktúrné dôvody“. Tieto stavy súvisia „s vedením svetového hospodárstva“, ktoré dovoľuje najväčší podiel svetových ressourcen využívať len malou častou ľudstva, tak povedal Pápež. Doslovne povedal: „Každý jednotlivec by mal zmeniť svoj životný a konzumný štíl a tým prispieť k odstráneniu tohoto dramatického hladu - bez škody na životnom prostredí a ujmov kritérií pre spravodlivosť“.


© 2006 www.kath.net