Historické stretnutie v Turecku - zblíženie dvoch Cirkví

10. Dezember 2006 in Slovensky


Zpráva českého kňaza Vladimíra o návšteve Pápeža Benedikta XVI. v Turecku


Istanbul (kath.net)
Do istanbulskej rímskokatolícke katedrály Svätého Ducha sa vstupuje veľkýmdomom z jednej z hlavních ulíc štvrti Harbije. Vstup celkom príznačný pre mnohé kostoly v Istanbule - evokujúcej doby rímskej ríše pred Ediktom milánským.

Pred pol deviatou prichádza na nádvorie ekumenický patriarch konstantinopolský sprevádzaný potleskom. O pár minút neskoršie vstupuje Svätý Otec spolu s ním hlavnou loďou Je nás tu síce asi tisícovka, ale prejavy nadšenia, potlesk a známé skandovanie "Benedetto" so svojou intenzitou ľahko doplňujú neprítomnosť i ostatních istanbulských kresťanov. Niektorí sledujú prenos v kostole sv. Antonína v centre mesta.

Svätý Otec po úvodnom liturgickom zahájení v tureckom jazyku vítá všetkých prítomných. Po mene patriarcha Bartolomeja nasleduje dlhý potlesk.Vidím mu do tváre. Je dojatý. A teraz prišiel Benedikt XVI. "objať svojho brata", naplniť hlavné poslanie svojej cesty, ktoré týmito slovamy pred jej začiatkom vyjádril.V tejto chvíli zjednotení - v najposvätnejšom mieste budovy - s zhromaždeným miestnej katolíckej Cirkvi.Táto jednota je vyjadrovaná v liturgii: Už na začiatku sa grécke Kyrie eleison stáva našou spoločnou invokáciou na modlitby vo svetových jazykoch, ako zpieva chór. Vzápätí latinským Gloria in excelsis Deo odpovedáme aklamaciou na text starovekej liturgickej modlitby, znovu zpievame so zborom v různych rečiach: Letničné predzvestné bohoslužby. Svätá omša je slúžená ku cti Ducha Svätého a Benedikt XVI. v kázni hovorí, že chce v téjto katedrále jemu zasvätené "zvolávať na všetky jeho dary". Pripomína, a to zvlᚻ zneje silne v tejto zemi mučeníkov, ktorých línia siaha až do dnešných dní ku kňazovi zavraždenému v Trabzonu, "množstvo svedkov Kristovho evanjelia, ktorí nás povzbudzujú ku spoločnej práci na jednote všetkých účedníkov v pravde a láske."

Svätý Otec hovorí o krásnom obraze Cirkvi, ako o ňom píše svätý Pavol, o "budove z kameňov vzájomne spojených, priložených jedných k druhým, aby vytvorili jedinú budovu, ktoréj hlavným kameňom, na ktorom všetko spočíva je Kristus.“

Zvlᚻ po svätom prijímaní, intenzívne v tomto tisícovom, avšak rodinnom zhromáždení, vnímám onú niternosť stretnutia s Ježišom. Na Ňom stojí nᚠživot. Teraz sme aj viditelne spojení s hlavou Cirkvi. Tuná vo vnútry budovy uprostred islámskeho sveta sme rodinou Božích detí, povolaných dozrieť: nežiť pre nás samých, pre naše spoločenstvo, ale ako povedal Svätý Otec: "vykročiť s našimi ťažkopádnosťami a našimi nedostatkamy na cestu, která vedie k jednote, neustále jednať s ohľadom na dobro všetkých...".

Spoločne vykročili Pápež Benedikt XVI. s patriarchom Bartolomejom z katolíckej katedrály Ducha Svätého za zvučného zpevu Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat. Katolícký veriaci vychádzali z najvnútornejšieho priestoru celéj stavby, ktorým je osobné prijatie Spasiteľa Ježiša Krista vo svätom prijímaní.

Na rohu ulice, potom čo sme prešli tretím policajným zátarasom, na našu kňažskú skupinku mávali z otevrených dverí obchdíku dvaja pekári: "Papa! Pôjde tadeto?" Zostúpil som po schodoch a dal prvému obrázok Panny Marie, aj druhý s vďačnosťou natihol ruku...“

P.Vladimír Mikulica, CC

Foto: (c) kath.net


© 2006 www.kath.net