Láska "robí naše konanie cenným"

2. Februar 2007 in Slovensky


Počas nedelnej Angelus-motlidby Pápež Benedikt XVI. povedal: "Jedna hodnoverná viera slobodu a ľudský rozum neobetuje".


Vatikán ( www.kath.net, as )Pápež Benedikt XVI. tiež aj poslednú januárovú nedeľu držal na námestí svätého Petra tradičnú nedeľnú motlidbu. Prejav svätého Otca sa týkal dvoch tém. Prvá bola venovaná svätému Tomášovi z Aquinu, druhá vyzívala k ukončeniu násilia v Libanone a v Gaze.

Pápež Benedikt XVI. krátko veriacim pripomenul osobnosť svätého Tomáša z Aquinu, ktorý podľa Pápeža, je dobrým príkladom vsťahov medzi vierou a rozumom. Moderný rozvoj vedy prináša početné kladné výsledky. Napriek tomu nemalo by sa len to považovať za pravé, čo sa iba pokusne dá dokázať.

„Keď je viera hodnoverná, nepotrebuje obetovať slobodu ľudského rozumu. Prečo by mal panovať strach medzi vierou a rozumom?“, pýtal sa Pontifex. Namiesto toho by sa mali stretnúť a viesť spoločný rozhovor.

Táto mierová výzva bola Pápežom adresovaná predovšetkým Libanonu a Gaze. Je neúnosné, aby sa volila cesta násilia pre dosiahnutie vlastných politických cieľov. Pápež si robí veľké starosti a cíti s libanonským národom. Pápež prosil Boha, aby si všetci libanonci mohli vybudovať spoločnú vlasť v ktorej sa vzdajú všetkých sebeckých nárokov, ktoré tomuto vývoju prekážajú. Tak isto sa modlil za skončenie násilia v Gaze.

Potom nasledovali pozdravy v rôznych rečiach. V nemčine povedal Pontifex nasledovné: „Posielam pozdrav všetkým bratom a sestrám, ktorí hovoria po nemecky. Boh nás stvoril, aby sme ho oslavovali a k nemu sa modlili a aby sme ľudí milovali, tak ako On miluje nás. Tak sa modlí Cirkev v dennej motlidbe dnešnú nedeľu. Nech láska vedie a usmerňuje všetky naše konania. Láska robí naše činy cennými a bez nej nemá nič stálosti. Nech nám dá Boh silu, aby sme jeho lásku mohli rozširovať a len dobro konať. Nech vás všetkých tento týžden sprevádza Božie požehnanie!“


© 2007 www.kath.net