Motu proprio ku "Starej Omši" 7. júla

30. Juni 2007 in Slovensky


V Ríme odovzdal v stredu kardinálsky štátny tajomník Tarcisio Bertone Biskupom písomný Dokument - Kardinál Lehmann v Ríme – Pápež pri predstavovaní tiež prítomný . Trojstranný Dokument a štvorstranný sprievodný list – Die Welt od Paula Baddeho


Vatikán (www.kath.net/DieWelt)
Dokument, ktorým Pápež Benedikt XVI. znovu povolí starú tridentinickú Liturgiu z vlastnej vôle (lat.:“motu proprio“) pre celú katolícku Cirkev, bol kardinálskym tajomníkomTarcisiom Bertonem v stredu poobede v sále Bologna v Apoštolskom Paláci predaný asi tridsiatim Biskupom z celého sveta.

Biskupovia boli do Ríma kôli tomu pozvaní. Ku koncu stretnutia, na ktorom bol tento Dokument spolu so sprievodným listom zverejnený, bol prítomný aj sám Pápež Benedikt XVI.. Tento Dokument predstavuje na necelých troch stranách epochálnu zmenu čo sa týka slávenia katolíckej svätej Omše.

Sprievodný list obsahuje skoro štyri strany. Všetky okolnosti tohto priebehu jasne naznačujú, že Pápežovi veľmi záležalo na tom, aby tento brizantný obsah Biskupovia „prijali v jednom zvláštnom kolegiálnom akte“ od neho samého a nie z tlače alebo z iných zdelovacích prostriedkov.

Zverejnenie oboch Dokumentov je plánované na 7.júla. Výklady sprievodného listu upozorňujú výslovne na jednotné prevedenie rímskeho rítusu. Od teraz sa bude jediný rítus deliť na normálny a zvláštny spôsob, ktoré sa budú vzájomne doplňovať.

Normálny spôsob bude platiť aj naďalej ako nový rítus, ktorý bol nariadený v roku 1969 Pápežom Pavlom VI..Ako zvláštný spôsob bude teraz povolený tiež aj latinský rítus, ktorý bol posledný krát uvedený v roku 1962 Pápežom Jánom XXIII. v konkrétnom „Missale Romanum“, ktorého základné črty boly posledný krát ustanovené na koncile v Trientu (1545- 1563).


© 2007 www.kath.net