Emirát Katar dostane k veľkonočným sviatkom katolícky kostol

9. März 2008 in Slovensky


Nový kostol bude 14. marca iba jednoduchým obradom vysvätený


Doha (www.kath.net) V katarskom Emiráte bude na Veľkú noc po prvý krát vysvätený katolícky kostol. Tento kostol svätej Marie podľa katarských zákonov nesmie mať vežu a aj žiadny kríž. Tamojšia katolícka obec sa z nového kostola veľmi teší, ale v islámskom štáte kritiky k tomuto objektu nechýba.

Posledný minister vnútra Najib Al-Nuaimi povedal, že Katár je islámska zem a zasadzoval sa za referendum, aby bola vyjasnená otázka sociálneho uznávania.

K tomuto prípadu sa primerane vyjadril aj bývalý dekan katarskej univerzity. V rôznych denníkoch písal a pripomínal, že miesta k vykonávaniu náboženských obradov sú „jedným zo základných ľudských práv, ktoré islámske vyznanie tiež obhajuje“.

Kostol svätej Marie bude v budúcnosti strediskom asi pre 100.000 veriacich katolíckej obce v katarskom Emiráte. Budúci farár P. Tomasito Veneracion povedal: „tento kostol bude skromné miesto k modleniu pre tunajších kresťanov bez nápadných symbolov“.

Tento nový kostol vysvätia 14. marca jednoduchým obradom kardinál Ivan Dias a miestny biskup Paul Hinder. Od tohoto dátumu bude Saudská Arábia jediným golfským štátom, ktorý stavby katolíckych kostolov nepovoľuje.


© 2008 www.kath.net